10 Tips Om 100 Jaar Te Worden

“Growing old beats the alternative – dying young. That’s one of my life lessons.” Aldus Regina Brett – freelance journaliste. Door veel Facebookgebruikers is ze inmiddels wel een keer gezien, of althans: haar 45 Levenslessen.

5. Pay off your credit cards every month.

Een mooi plaatje van een oudere dame bovenaan, met de tekst dat de 45 lessen door een 90-jarige samengesteld zijn uit haar ervaringen van bijna een eeuw. Hoewel we dat verhaal kunnen doorschuiven naar de categorie ‘urban legends’ zijn de 45 Levenslessen wel erg populair; ze worden nog steeds online verspreid en er is zelfs een Facebookgroep aan gewijd.

10. When it comes to chocolate, resistance is futile.

Regina Brett is geen 90 (inmiddels is ze 56) maar haar lessen komen wel degelijk uit ervaring voort. De ervaring van het alleenstaand moederschap, van zoeken naar de juiste partner, van borstkanker en de strijd daar omheen en de ervaring van haar schrijvend ondernemerschap. Haar gebundelde lessen – ze maakte er een boek van – zijn blijkbaar toch een bron van inspiratie. Waarom dan een plaatje van een 90-jarige vrouw boven aan het lijstje?

21. Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don’t save it for a special occasion. Today is special.

De samenleving van vandaag is gericht op snel en efficiënt denken en handelen, zou je kunnen beweren. Het tempo ligt hoog en de nadruk ligt steeds meer op competenties in plaats van op kennis. Waar geheugentraining op de universiteiten verdween met de opkomst van de boekdrukkunst, verdwijnt nu langzaamaan de noodzaak voor kennisopname met de komst van Wikipedia.

Daarmee komt gelijk een tegenbeweging op gang. Nog nooit waren cursussen Mindfulness en Benedictijns leiderschap zo populair. Zen-beoefening, Slow Food – we kunnen ze zien als tegenwicht voor juist die snelle maatschappij waarin een groot deel van ons leven zich afspeelt. Het lagere, behapbare tempo en een terugkeer naar oude kennis en ervaring vult een leegte die lijkt te ontstaan door alle nadruk op efficiëntie en hapklare oplossingen. Oude, ‘wereldse’ kennis die op basis van jarenlange ervaring is samengesteld past natuurlijk perfect in dit plaatje. De 45 Levenslessen zouden lang zo populair niet zijn geweest als ze geschreven waren door Janine Smit, 38 jaar.

36. Growing old beats the alternative — dying young.

Toch is het ook tekenend dat juist deze manier van kennis overdragen poulair is. 45 Levenslessen, Oma’s Lekkerste Recepten, 10 Tips Om 100 Jaar Te Worden. (Helaas. Een recept daarvoor is er nog niet. Maar als dat is waar je naar zoekt, kijk dan eens hier en hier.) Het zijn korte lijstjes met de ‘best practices’, zou je kunnen zeggen. Die manier van kennis bij elkaar sprokkelen past juist weer in de snelle maatschappij waarin we leven. We hebben niet meer de tijd, het geduld, het vertrouwen om jarenlang kennis te verzamelen, ervaring op te doen en dan onze eigen conclusies te trekken – liefst hebben we een kant-en-klaar recept. Zonder daar een oordeel over te vellen – wie zegt dat deze manier niet werkt, niet slimmer is, niet meer ruimte biedt voor vooruitgang en creativiteit? – kun je misschien wel stellen dat er iets wezenlijks verloren gaat wanneer je leeft op de ervaringen van anderen.

43. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

Maar toch heeft iedereen ze: wijze lessen, geleerd van een senior. Opa, omabuuf, die eigenaar van de ijzerwarenwinkel. Hoe maak je stoofperen klaar? Hoe houd je je relatie goed? Wat doe je als je geprikt bent door een brandnetel? Vaak zijn het dingen die je alleen leert door ze te doen, en nog een keer te doen, en nog een keer te doen. Door te kijken en te luisteren, te voelen, proeven en te vragen. Die verhalen en ervaringen nemen ons even mee in een andere realiteit en drukken ons met de neus op het feit dat we misschien wel veel geleerd hebben, maar dat we eigenlijk nog maar zo weinig weten. Of was het nu andersom?

Deel je jouw geleerde levenslessen hier onder met ons?

3 Reacties op “10 Tips Om 100 Jaar Te Worden

 1. Voor wie het wil weten: als je geprikt bent door een brandnetel haal je de ‘prik’ weg door de bultjes in te smeren met het sap van kleine weegbree. Geleerd van oma B. 🙂

  Like

 2. Wordt vrijwel rimpelloos 100 jaar (tip mw. 90 jaar in ziekenhuis) gezicht wassen met water en zeep, beetje nivea (blauwe pot) et voila! Niet meer, niet minder. Ik verlaat haar na de verzorging weer en zeg haar dat ik maar meteen zo’n pot ga halen.
  Ze zwaait en kijkt me lachend aan met van die sprankelende pretoogjes. Dat is nou één van die (vele) waardevolle momenten.

  Like

 3. Ja, mooi! Soms werken oude ‘huismiddeltjes’ net zo goed als alle dure spulletjes die je zelf op de plank hebt staan.
  Leuk dat mevrouw dit met je deelde (na een vriendelijke opmerking van jouw kant?)! Dan weet je weer even waarvoor je het doet.

  Like

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s