Gamen voor ouderen: ‘Iedereen kan meedoen’

Gamende ouderen bij
FUN-IE-FIT

Gamen en ouderen; die combinatie was nog nieuw voor mij. En toch bestaat er een gamecentrum waar juist ouderen welkom zijn. Nota bene in Almelo, waar mijn schoonouders wonen. Tijd dus voor een bezoekje.

Het is rond elf uur als ik het zaaltje van De Klup in Almelo binnenwandel. Rechts is de ruimte waar ik grote schermen zie hangen. Dat moet de gameruimte zijn. Het ziet er licht, overzichtelijk en vooral kleiner uit dan op het filmpje dat ik eerder heb gezien. Ik kom net binnen tijdens de koffiepauze.

Projectleider Hanny ter Doest heeft me uitgenodigd om langs te komen. Ze is er vanaf het begin af aan bij geweest. ‘Wij gebruiken games, computerspelletjes, om ouderen met plezier te laten bewegen. Ze staan voor een groot scherm en kunnen dan een spel spelen. Zoals tennis, bowlen, kanovaren, skiën.  Door je lichaam te bewegen ski je bijvoorbeeld een berg af, tussen de poortjes door’.

Tien keer leuker dan fitness

“Fief worden en fief blijven” is een beweegprogramma voor 60-plussers in Almelo. Het is een samenwerking van stichting De Klup Twente en FUN-IE-FIT en is 2,5 jaar geleden gestart als pilot, met vijf ouderen plus een fysiotherapeut. Inmiddels hebben vele ouderen tussen de 60-93 jaar op donderdagmorgen De Klup bezocht om te gamen.

‘Gamen – wij noemen het gamenastiek, vanwege de combinatie van gamen en gymnastiek –is goed voor het evenwicht, de conditie, het reactievermogen en het geheugen. En het is voor iedereen goed te doen’, vertelt Hanny. ‘Ook zittend op een stoel, of met slechte knieën of COPD kun je meedoen, want je speelt altijd op je eigen niveau’. Behalve de fysiotherapeut zijn er gamecoaches voor de persoonlijke begeleiding aanwezig.

Maar gamen is vooral gezelligheid, hoor ik deelnemers vertellen. “Het is hier tien keer leuker dan op de fitness”, vertelt Riek wanneer ik met koffie aanschuif. “Hier doe je het met elkaar. Begeleiders bij fitness hebben weinig met ouderen op. Hier heb je een kopje koffie en lol”. Inmiddels is er een vaste groep ouderen die iedere donderdagochtend trouw komt.

Doodle jump voor dummies

‘In de benen en aan de bak’. De koffiepauze is voorbij en het is weer tijd voor een volgende game. Ik besluit mee te doen met Doodle Jump. Op het grote scherm voor me zie ik waar ik wél en vooral niet heen moet. Door mijn lichaam te bewegen, ontwijk ik het gekke beestje en spring op een hoger gelegen platform.

Het valt me vies tegen. Iedere keer val ik terug naar de bodem en moet opnieuw beginnen. ‘Dat is altijd de eerste keer. Je moet het een paar keer doen om er gevoel voor te krijgen’, stelt gamecoach Jos Dijkhuis me gerust. Florieke, een oudere dame die het duidelijk vaker heeft gedaan, beaamt het volmondig. ‘Dan wordt het heel leuk, omdat je steeds een niveau hoger wil komen’. Al spelend ben je intussen wel echt in beweging en ik snap waarom het leuk is om te doen.

Vooralsnog is het gamecentrum in Almelo het enige met een aanbod voor ouderen. Hopelijk starten er snel meer initiatieven, want gamen = gezond + gezellig!

Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum, publiciste en adviseur. Ze gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie van senioren. Volg haar op José van Berkum | LinkedIn en Anciano | Facebook

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s