ANCIANO: over ouderen en technologie

ANCIANO  wil bijdragen aan een zelfstandig, veilig en plezierig leven voor ouderen. Technologie speelt daarin een rol. Daarom berichten wij regelmatig over mooie voorbeelden, rapporten,  inspirerende initiatieven en ontwikkelingen. ANCIANO is een uitgave van Van Berkum Communicatie (www.vbcom.nl)

Videoconsult: van wachtkamer naar huiskamer  

Hoe staan patiënten tegenover een videoconsult? ‘Graag’, zegt de helft van de 968 ondervraagden mannen en vrouwen. Het bespaart energie, reistijd en –kosten en je bent minder afhankelijk van anderen. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte groep? Die is 65 jaar. Lees hier meer.
“Pak toch eens een boek!”  

(Groot)ouders weten dat lezen belangrijk is. Zij kunnen het weten, want ze lezen beduidend meer dan jongeren. En niet alleen van een scherm, maar vooral uit een gewoon boek of een papieren krant. Waarom dat belangrijk is, leert recent onderzoek.
‘What a man can be, he must be’  

Iedereen, waar ook ter wereld, heeft dezelfde basisbehoeften. Zoals de behoefte aan veiligheid, eten & drinken, vriendschap, liefde en erkenning.  De theorie van Maslow hierover is inmiddels bekend. Maar blijven deze behoeften je leven lang hetzelfde of veranderen ze met de leeftijd? Lees hier het blog.
Twee keer knipperen en je bent oud  

Zorgethicus Cees Hertogh wil toe naar een andere manier van geneeskunde. Eén die niet inzet op het repareren van kwetsbaarheid, maar vooral op het begeleiden ervan. Veerkracht van ouderen is daarbij het uitgangspunt. Filosofe en arts Marli Huijer is het met hem eens: met kwetsbaarheid mag en kun je leren leven. Lees hier het artikel.
Woning en mantelzorger in één  

Een gewone, warme woning, waar de techniek verborgen is. Niet alleen slimme, maar ook sociale technologie die de oudere bewoner begeleidt. Professor Masi Mohammadi (TU Eindhoven en HAN) is bezig met het ontwikkelen van een empathische woonomgeving. Luister hier naar haar beschrijving van deze woning of lees haar intreerede.

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s