Senioren stemmen met de voeten en blijven zitten

knibbel knabbel

Het regent de laatste jaren onderzoek naar waar en hoe ouderen willen wonen.

Rijkelijk laat, want de demografische trends wijzen al lang in de richting van vergrijzing, en woonwensenonderzoek is dan ook een beetje mosterd na de maaltijd.

In de afgelopen decennia is er niet alleen onvoldoende gebouwd voor de huidige grijze golf, ook zijn verzorgingshuizen – de plek waar veel 65-plussers voorheen gingen wonen – verdwenen.

Daarmee is er een enorm gat ontstaan is tussen thuis wonen en verpleeghuis.

Geen probleem, zou je denken, want verreweg de meeste senioren wonen prima in hun eigen huis en buurt. Verhuizen is geen optie, behalve wanneer de zorgvraag erg groot wordt of gelijkvloers wonen fijner.

Steeds meer heeft de overheid senioren in het vizier. Als oudere hoor je steeds vaker dat je je woning moet aanpassen. Want levensloopbestendige woningen – denk aan drempelloos, domotica, traplift – zorgen ervoor dat je langer thuis kunt blijven wonen. Daarmee vermindert de druk op de zorg, want opname in het verpleeghuis wordt uitgesteld en mantelzorgers blijven langer in beeld. Tegelijkertijd is de boodschap: ga verhuizen. Want de meeste senioren wonen ruim. Wat als al die grote, lege-nest-woningen nu eens op de markt zouden komen, is het idee, dan werd de doorstroming in gang gezet en komt het toch nog allemaal goed op de woningmarkt. Dus, hup ouderen, verhuizen maar. Maar waarheen?

Resultaten woonwensenonderzoeken 

Terug naar één van de vele woonwensenonderzoeken, dit keer door ouderenorganisatie ANBO. Ouderen zouden – was de conclusie –  het liefst in een appartement of hofje willen wonen en juist niet in een thuis met tuin.

Op Facebook zag ik het onderzoek voorbijkomen, incluis de reacties daarop.

Ze zijn niet mals, de meeste senioren zijn tevreden met huis en tuin, dachten er niet over te gaan verhuizen en herkenden zich allesbehalve in de conclusies.  Voor wie alle 94 reacties wil lezen, kijk op Facebook bij ANBO, 17 oktober.

Maar het appartement en het hofje kwamen pas in beeld bij senioren die overwegen te verhuizen. En dat is nog steeds een minderheid.

Want de meeste senioren willen niet verhuizen, blijkt iedere keer weer. Lees bijvoorbeeld het recente onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis eerder dit jaar publiceerde in haar 55+ woonwensenonderzoek of het onderzoek van die andere ouderenorganisatie,  KBO-PCOB . Die onderzocht ook de woonwensen van senioren, ongeveer twee jaar geleden.

Pas als senioren overwegen te verhuizen, dan pas komen vooral de prijs en de woonvorm en de omgeving in beeld.

Wooncrisis treft ouderen minder

Dat er meer en anders gebouwd moet gaan worden voor senioren, is duidelijk. De oudere van vandaag heeft andere wensen dat de oudere van pakweg 50 jaar geleden.

Inmiddels is er zelfs een heuse catalogus van woonvormen waarin het leuk bladeren is. Het blijft nog wel even bij bladeren, want zoals bekend is er een wooncrisis. Voor iedereen eigenlijk, van jong tot oud. De wooncrisis treft senioren minder, omdat verreweg de meesten al ergens wonen, huur of koop. En aangezien het moeilijk verhuizen is, als er geen alternatieven zijn, blijven de meeste ouderen zitten waar ze zitten en stemmen met hun voeten.

En ze laten, net als de meeste mensen die op Facebook reageerden op  het ANBO-onderzoek, al die mooie onderzoeksresultaten aan zich voorbij gaan. Want voor gebakken lucht koop je niks.

Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Zij is publicist en communicatieadviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie VAN senioren.  Ze is beschikbaar voor interim advisering en workshops. M. 0613883560 , W.www.zorgenvoormorgen.org

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s