ANCIANO: Kwetsbaar? Hoe bedoelt u?!

 

 
vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid

ANCIANO  wil bijdragen aan een zelfstandig, veilig en plezierig leven voor senioren. Technologie speelt daarin een rol. Daarom berichten wij regelmatig over mooie voorbeelden, rapporten,  inspirerende initiatieven en ontwikkelingen.

laaggeletterd2-bijg

‘Computer dit, computer dat’

Iemand die laaggeletterd is, kan wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om helemaal mee te kunnen doen in de samenleving. ‘Meestal gaan ze er vanuit dat je een computer hebt. Maar de meeste mensen, vooral ouderen, hebben geen computer’.  Wat dat voor ervaringsdeskundigen betekent, bekijk en beluister je hier.  

Werving ouderen in twente-bijg-45p

Pensionado’s gezocht!

Het lijkt een voorzichtige trend te zijn: gepensioneerden die alsnog besluiten een aantal dagen te gaan werken. Ook supermarkten hebben ouderen ontdekt, zij draaiden in het verleden altijd op jongeren. Oudere leerkrachten springen ook soms bij. Waarom dat is, lees je hier.

zelfbeeld ouderen-bijg-30p

 Kwetsbaarheid? Wat bedoelt u? 

In de beeldvorming van wetenschappers, media en zorgprofessionals zijn ouderen vooral ‘kwetsbaar’. Herkennen senioren zelf deze term? En gebruiken ze die term ook zelf?  Nee dus. Dat blijkt uit onderzoek naar taalgebruik vanuit het perspectief van ouderen zelf. Lees erover in de blog

Alliade2-350

Digitaal contact is ook contact 

In schaatstempel Thialf hield zorgorganisatie Alliade haar congres, met o.a. een workshop ‘Ouderen en technologie. Is dat wel een goede combinatie, wat voor technologie is er inmiddels en hoe bevalt dat? Verdiep je in de mogelijkheden door het volgen van een workshop. Meer informatie vind je hier.

alzheimer nederland-bijgewerkt

‘Je verliest je maatje, je weet niet meer wie hij was ’

Mensen met dementie willen met veel meer respect en geduld behandeld worden. In een winkel, in de maatschappij. Het is eén van de resultaten uit de dementiemonitor van Alzheimer Nederland. Dat mantelzorgers het zwaar hebben, is al lang bekend. Dementievriendelijke gemeentes kunnen die last verlichten. Hoe? Beluister het gesprek hierover.

 

W. http://www.Zorgenvoormorgen.org/ M. 06 13883560 /  j.vanberkum@planet.nl /  FB: Anciano | Facebook of  José van Berkum | LinkedIn

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s