In deze laatste blog van 2022 een terugblik op de top-drie van meest gelezen blogs
De 23 blogs die verschenen, – met deze erbij 24, dus gemiddeld twee per maand – , zijn gelezen door 5.215 bezoekers. Ze lazen niet alleen de meest recente blogs, maar kwamen ook terecht bij die van afgelopen jaren: 6.608 views in totaal volgens WordPress, host van deze blogsite.
Niet slecht voor een particuliere blogsite, hoewel een aantal jaren geleden het aantal views boven de 10.000 uit kwam. Dat had vooral te maken met de aandacht voor digitalisering, technologie en ontwikkelingen die er juist voor of tegen pleiten. Inmiddels zijn ontwikkelingen op dit terrein meer uitgekristalliseerd. Technologie is steeds meer geaccepteerd, ook door twee coronajaren en het huidige personeelstekort. Beeldbellen werd normaler, een sociale robot als Tessa is inmiddels volop in gebruik door zorgorganisaties, het patiëntdossier standaard. Het zijn een aantal voorbeelden.
De wijk aan zet
‘Dementie’ is een onderwerp dat veel mensen raakt. Persoonlijk moest ik dit jaar afscheid nemen van mijn lieve mevrouw Janssen, moeder van een overleden schoolvriend. Ik bezocht haar de laatste tien jaren en heb gezien hoe ze leed aan haar ziekte.
Heel verrassend en de nummer 1 van gelezen blogs ging over een wijkraad in Oss, die een avond over ‘dementie’ organiseerde voor haar inwoners. En hierbij zowel zorg-, welzijn- en woonorganisaties had uitgenodigd om hierover te vertellen : Dementie: ook wijkraad weet wat er speelt | Zorgen voor Morgen
Een avond, die wat mij betreft veel navolging verdient. Vooral omdat het door inwoners zelf georganiseerd is. Zij weten als geen ander hoe het in de wijk werkt, wat de vragen zijn, de zorgen, de mogelijkheden. Alle redenen om hén meer te betrekken, ermee samen te werken, de kloof te dichten tussen (vaak jonge) professionals en (vaak oudere) ervaringsdeskundigen.
Een ons welzijn scheelt een pond zorg
Nummer 2 van de meest gelezen blogs ging over een actueel onderwerp: de wooncrisis. Senioren stemmen met de voeten en blijven zitten | Zorgen voor Morgen
Het bouwen van woningen, ook voor senioren, staat hoog op het prioriteitenlijstje. Hopelijk staat er op dat lijstje ook een lange termijnvisie op wonen, zorg en welzijn en hoe die zo te combineren, dat zowel ouderen, mantelzorgers en zorg- en welzijnsprofessionals er baat bij hebben.
Een ons welzijn scheelt een pond zorg, dus hopelijk zorgt een goede mix ervoor dat we over pakweg tien jaar niet weer in dezelfde wooncrisis belanden. Er zijn inmiddels voldoende initiatieven – kijk ook eens op www.zorgsaamwonen.nl – waarbij het niet alleen om stenen gaat, maar vooral om de mensen.
Praten MET in plaats van OVER
Een recente blog, Ouderen herkennen noch gebruiken term ‘kwetsbaarheid’ | Zorgen voor Morgen , staat nu al op nummer 3. Hopelijk is het vooral voor de professionele helft van Nederland die met ouderen werkt, een eye-opener. Voor mij, als communicatieprofessional, is het vooral belangrijk dat beeldvorming op de agenda komt. Want beelden scheppen een eigen taal en werkelijkheid. Een werkelijkheid die niet hoeft overeen te komen met de ervaren werkelijkheid van de zeer diverse groep die het betreft. Niet alles op één hoop dus. En altijd praten MET in plaats van OVER.
Ik ben zelf wel blij met deze top-drie: ze laten zien wat er leeft en speelt, de richting die het opgaat of op moet gaan. Mochten er nog onderwerpen zijn die je als lezer aan het hart gaan: laat een bericht achter of geef commentaar.
Ik wens iedereen een fijne laatste dag van 2022 en een gelukkig en gezond 2023!
Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Zij is publiciste en communicatieadviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie VAN senioren. Ze is beschikbaar voor interim advisering en workshops. M. 0613883560 , W.www.zorgenvoormorgen.org