ANCIANO: Van puberbrein naar geronbrein

 
zelfbeeld ouderen-bijg-30p ANCIANO  wil bijdragen aan een zelfstandig, veilig en plezierig leven voor ouderen. Technologie speelt daarin een rol. Daarom berichten wij regelmatig over mooie voorbeelden, rapporten,  inspirerende initiatieven en ontwikkelingen. 
robot Tonnie-bijg-350-bijg-75p Robot Tonnie voelt als een vriend of maatje 

De inzet van sociale robots gebeurt op steeds meer plekken. Bij GGZ Oost-Brabant is robot Tonnie een maatje voor cliënten en een nieuwe collega voor het zorgpersoneel. De inzet van robotica is nodig vanwege het personeelstekort in de zorg. Kennismaken met Tonnie en zijn collega Ton de Kleijn doe je hier.

brein-bijg ‘We moeten af van rare stereotypen’

De ontwikkeling van het puberbrein gaat door tot het 25-ste jaar. Ook de ontwikkeling van het ‘geronbrein’ gaat door, zij het wat langzamer. Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn  onderzocht het oudere brein: ‘Ook boven de vijftig ontwikkelen hersenen en vaardigheden zich’. Lees hier haar verhaal.

virtual reality-bijg-30p Met de virtuele kijkdoos ‘net echt’ op pad 

Ook zittend op de bank kun je zwemmen met dolfijnen. Of vanaf een berghelling het dal inkijken. Door een prachtig bos wandelen. Het Louvre bezoeken

Wat je doet, is een VR-bril opzetten, VR staat voor virtual reality. Meer hierover lees en bekijk je hier.

schaatsrollator-bijg-25p Achter de rollator het ijs op 

Je moet er maar opkomen: schaatsen achter een rollator zonder wielen, maar met glij-ijzers. Toch heeft Tiny Smilda dát gedaan. Schaatsen is altijd haar lust en leven geweest. ‘Ik ga echt niet achter de geraniums zitten’. Lees hier haar verhaal, plus een kort filmpje.

ZieZo beurs1-bijg-10p Slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Tegen 2050 zijn er naar verwachting wereldwijd driemaal zoveel blinde en slechtziende mensen dan nu. Het merendeel daarvan is 50-plus en vrouw. Hoe leef je je leven daarmee? De jaarlijkse ZieZobeurs, over leven met minder zicht, biedt informatie, presentaties en oplossingen hiervoor. Die vind je ook hier in het magazine.

W. www.Zorgenvoormorgen.org/ M. 06 13883560 /  j.vanberkum@planet.nl /  FB: Anciano | Facebook of  José van Berkum | LinkedIn

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s