Tante Co is volgens mij geweldig, hoewel ik haar nooit in levende lijve heb ontmoet.
Ik hoorde een aantal jaren geleden van haar bestaan. Tijdens een bijeenkomst over ouderenzorg vertelde een bewoner van een verzorgingshuis in Zuid-Limburg over tante Co, en hoe enthousiast hij daarover was, omdat hij hiermee op een eenvoudige manier zijn menig kon laten horen.
Uiteraard was ik benieuwd. Niet alleen omdat ik nieuwe vormen van technologie op de voet wil volgen, maar vooral omdat het voor bewoners van een verpleeghuis was bestemd. De meeste mensen kiezen er niet voor om daar hun laatste jaren te slijten, vaak is er geen andere optie.
Hoe mooi is het dan dat bewoners toch op deze manier hun stem kunnen laten horen, mee kunnen beslissen, hun mening er nog steeds toe doet. Over het eten bijvoorbeeld, erg belangrijk. Over behoefte aan activiteiten. En welke dan? Maar ook bijvoorbeeld de vraag wie ze de knapste van het Koninklijk huis vinden. En: bent u wel eens verliefd? Hoe vindt u het bij ons?
Tante Co stelt de vragen op een leuke manier en geeft vier antwoorden waaruit je kunt kiezen.
De vragen zijn leuk, en ze dienen een doel. Zonder ingewikkeld gedoe met vragenlijsten kunnen bewoners hun mening geven. En weet het verpleeghuis hoe bewoners denken en kunnen ze wat met de antwoorden doen.
Dat is in ieder geval het ideaal van Rogier Croes, bedenker van Tante Co. Hij is er drie jaar geleden mee gestart en er inmiddels fulltime mee bezig.
‘Inspraak is belangrijk, zelfregie, je mening kunnen geven. Ertoe doen. Welzijn en lachen zijn belangrijk. Met tante Co wil ik beweging brengen, positiviteit, kleine geluksmomentjes voor bewoners, bewoners écht centraal stellen. En ook bewustzijn vergroten bij medewerkers voor het belang van zelfregie voor bewoners. Dat schiet er soms bij in, vanwege de nadruk op vooral zorg, en door de lijstjes, de manier van werken, ook met zijn personeelstekort. Dat vind ik soms wel eens frustrerend. Met de opbrengst van tante Co kan de ouderenzorg zoveel beter en fijner worden voor bewoners. En daar doe je het toch voor, als zorginstelling?’.
Het concept is simpel, vertelt Croes tijdens een online gesprek. Wil je als zorginstelling een pilot? Prima. Vier weken lang komt tante Co op locatie. Ze kan verplaatst worden van huiskamer naar huiskamer door de wieltjes die ze heeft. Samen met de afdeling bepaalt Croes de vragen. Inmiddels heeft hij al 7000 unieke vragen verzameld van alle locaties waar tante Co inmiddels aanwezig is.
Croes benadrukt dat hij tante Co niet wil laten versloffen als ze eenmaal aangeschaft is. Te vaak ziet hij technologie ergens liggen. Onder het stof. Dat wil hij zijn vinding, vernoemd naar zijn tante, niet aandoen. Dan volgt er een gesprek. Want de zorg is aan verandering toe en wie kan daar beter aan bijdragen dan tante Co?
Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Ze is publicist en adviseur en gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Meer weten? Kijk dan op José van Berkum | LinkedIn of volg haar op Facebook: Anciano | Nijmegen | Facebook