Markt voor seniorentechnologie nu echt op stoom

kenniscentrum sport en bewegen-bijg-15p

‘En dit wordt de Rolls Royce onder de rolstoelen genoemd’, vertelt Bernadette Joris me tijdens de rondleiding in het T-Huiz in Oss. Het T-Huiz is een samenwerkingsverband tussen BrabantZorg en BrabantWonen.

In de wijk Ussen is in een woonstraat een  appartement op de begane grond ingericht met hulpmiddelen die het gemakkelijker maken langer thuis te blijven wonen.

Oss is mijn geboorteplaats en dat maakt het extra leuk en interessant om een kijkje te gaan nemen in dit onlangs geopende technologiehuis. Want langer thuis blijven wonen: daar over nadenken komt voor mij inmiddels ook aardig in beeld. En dan is alles wat dat leven comfortabel en veilig maakt heel erg welkom.

Door mijn jarenlange interesse in technologische ontwikkelingen heb ik inmiddels redelijk in beeld wat er voorhanden is. Daardoor weet ik ook dat de markt voor seniorentechnologie nu pas echt op stoom komt. Nu duidelijk is dat het aantal 65 plussers in ieder geval tot 2040 stevig groeit én dat die ouderen voornamelijk hun derde en vierde levensfase in hun eigen huis gaan doorbrengen, neemt ook technologie om dat mogelijk te maken razendsnel toe. De markt voor seniorentechnologie is nu pas echt op stoom.

Comfort. Dat is volgens Bernadette Joris wat de aanwezige hulpmiddelen moeten bieden. ‘Het woord technologie roept nog steeds veel weerstand op. En dat heeft ook te maken met de associatie met zorg, want als je dat nodig hebt, ben je pas echt oud. Terwijl technologie vooral comfort biedt, en veiligheid en ja ook soms ondersteuning bij de zorg. Maar altijd met de bedoeling om het ouderen gemakkelijker te maken het leven te blijven leiden dat ze graag willen’.

Combinatie van rollator en rolstoel

In de kleine en gezellig ingerichte woonkamer in het T-Huiz is de technologie niet echt opvallend aanwezig. De rollator die er staat, stond ook bij mijn moeder en schoonvader. En dat geldt ook voor een tablet, de seniorenversie van de iPad.

De rollator blijkt een combinatie te zijn van rolstoel en rollator. Met een paar handige trucs verander je de rollator in een rolstoel en omgekeerd. Daar hoort een verhaal bij.

Joris: ’De markt voor rollators is al veel veranderd. Ze zijn lichter geworden en zien er tegenwoordig wat aantrekkelijker uit. De ontwikkelaar wilde testen hoe de rollator functioneerde bij een dagje uit, heel belangrijk voor veel ouderen. Bij een bezoek aan de dierentuin was duidelijk dat mensen met een rollator af en toe wilden uitrusten, even op adem komen. Moeilijk als de anderen wel door kunnen en je het vervelend vindt om ze op te houden. De aha-erlebnis was toen ‘wat als nu de rollator snel in een rolstoel omgezet kan worden, dan kan iemand zo verder mee. En is hij of zij later weer uitgerust, dan kan alsnog de rollator weer gebruikt worden’.

Gebruiksvriendelijke tablets

Ook wat ICT betreft, is een soortgelijke ontwikkeling te zien. Eerder wilden senioren wel het internet op, maar de hoeveelheid informatie, de Engelse taal, maak ik geen fout, hoe doe ik dat met dat toetsenbord… De iPad was al een hele verbetering: klein, handzaam, gemakkelijker met de vingers. Maar al die informatie, wat is betrouwbaar, wat is interessant?

Inmiddels zijn er seniorentablets, die wél werken.  En die daarom ook volop gekocht en gebruikt worden. Ze zijn steeds gebruiksvriendelijker, aangepast aan de doelgroep, zoals het goede producten betaamt.

Want niet de gebruiker moet zich voegen naar het product, nee, het product moet zich voegen naar de gebruiker. En dat is op het moment aan het gebeuren. Doordat de groep ouderen snel groeit, is het noodzakelijk én aantrekkelijk voor fabrikanten om producten te maken die aanslaan en ook daadwerkelijk gekocht worden. Het argument dat ouderen niets meer kunnen leren, is daarmee van tafel. Want dat leervermogen is er wel degelijk, alleen is nooit eerder goed onderzocht hoe dat werkte. Tot voor kort verdwenen senioren namelijk in het verzorgingshuis en daarmee van de (commerciële) radar.

Bernadette Joris laat me de Compaan zien. ‘De Compaan houdt het overzichtelijk. Qua vorm en kleur, maar vooral qua inhoud. Die stel je namelijk zelf samen. Eén knop om te beeldbellen bijvoorbeeld en één voor de krant, voor de radio, voor een betrouwbare gezondheidssite. Punt is, je hoeft niet alles te willen zien. Alleen wat je zelf wil’.

De wereld van de technologie blijft een wondere wereld, waarin nog veel gaat gebeuren. Ik ben benieuwd!

Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Ze verzorgt workshops en publiceert hierover. M. 0613883560.

Gratis abonneren op haar blogs kan op deze website www.zorgenvoormorgen.org of door haar Facebookgroep te liken: Anciano | Nijmegen | Facebook

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s