Meet Moofie, de pratende beweegstok

‘Je hoeft zelf niet na te denken over de oefeningen.moofie

En je ook niet te generen als je ze uitvoert’.

Bewegen is gezond en zeker voor ouderen. ‘Maar hoe dan’, vroeg Sanne Mariën zich af. “Wat gaat werken in bijvoorbeeld verpleeghuizen, waar tijdgebrek nog steeds een ding is. Of fysiotherapie té omslachtig, met ouderen die naar een zaaltje moeten komen, of een fysiotherapeut die met materialen moet slepen’.

Dat Sanne Mariën deze vragen stelde, is logisch met haar achtergrond. Bewegen is de  rode draad in haar leven. Van verdienstelijk turnster in haar jonge jaren, via de studie Bewegingswetenschappen naar twee fitnessbedrijven in Zwolle.

Vorig jaar is daar nieuwe loot Moofie bijgekomen, de pratende beweegstok. Licht, kleurig en handig in gebruik. Bedoeld om op een laagdrempelige manier ouderen en mensen die revalideren te ondersteunen bij bewegen.

Studenten van Hogeschool Windesheim zetten Mariën op het spoor. Hun idee resoneerde in haar hoofd en ze ontwikkelde het verder. Het werd een pratende stok, waar met één druk op een knop beweegprogramma’s op muziek gekozen en afgespeeld kunnen worden. Een stok die licht is, kleurig en gemakkelijk vast te houden.

Ze is er trots op, vertelt ze. Want de Moofie bevalt goed, werkt ook echt. ‘Ouderen hoeven niet meer persé naar een speciale oefenruimte om te bewegen. Ze kunnen de stok overal gebruiken, ook thuis. Moofie zegt wat je moet doen en dat vinden mensen fijn, heeft Sanne gemerkt. ‘Je hoeft zelf niet na te denken over oefeningen en je ook niet te generen als je met de Moofie in de weer bent. Familie of vrijwilligers kunnen de Moofie gemakkelijk “aan” zetten en zelf meedoen. Ook voor activiteitenbegeleiders en fysiotherapeuten is Moofie handig in gebruik, want de stok weegt niks en is gemakkelijk mee te nemen.

Inmiddels heeft Mariën al 110 Moofies verkocht, een resultaat waar ze dik tevreden mee is. ‘Ik verkoop ze nu vooral aan zorginstellingen. Daar ligt een behoefte. Ik ben bang dat hij nog te duur is voor particulieren. Mijn grote wens is dat ook thuiswonende ouderen er gebruik van kunnen maken, zeker nu ze de deur niet uit kunnen. Dat ze de stok meekrijgen of desnoods huren van de fysiotherapeut om thuis toch nog wat te kunnen bewegen. Ze kunnen altijd contact met me opnemen om het te bespreken’.

Deze blog is geschreven door José van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in senioren en technologie. Volg haar op LinkedIn of Facebook.

 

 

 

moofie

 

Wat kunnen we van je leren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s